Dobrodošli na zvanicnu stranicu Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu. Sve važne konzularne informacije mogu se vidjeti na ovoj stranici. Naše diplomatske, kulturne i aktivnosti vezane ja javnu diplomatiju mogu se pratiti preko oficijelne FB stranice - https://www.facebook.com/BHembassy.WashingtonDC/

Ambasada Bosne i Hercegovine u Washington D.C. obavještava građane Bosne i Hercegovine nastanjene u Sjedinjenim Američkim Državama da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela odluku o raspisivanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2018. godine.

Odlukom su raspisani neposredni izbori za:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predsjednika i Potpredsjednika Republike Srpske i Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

IZBORI ĆE SE ODRŽATI U NEDJELJU 07. OKTOBRA 2018. GODINE.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Washingtonu poziva sve punoljetne građane Bosne i Hercegovine koji borave u Sjedinjenim Američkim Državama da se registruju za Opće izbore 2018. i na taj način ostvare svoje biračko pravo.

ROK ZA PRIJAVU BIRAČA JE 24.07.2018. GODINE DO 24,00 SATA.

Vodič za prijavu birača za glasanje izvan BiH za Opće izbore u BiH 2018. godine Obrazac prijave za glasanje izvan BiH – PRP-1, možete pronaći na službenoj stranici Centralne izborne komisije, putem linkova za: BOSANSKI JEZIK, HRVATSKI JEZIK, SRPSKI JEZIK.

Napominjemo da je Odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine predviđena mogućnost otvaranja glasačkih mjesta u Ambasadi BiH u Washingtonu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu, ukoliko se za to prijavi dovoljan broj zainteresovanih građana.

Stoga vas pozivamo da se u što većem broju prijavite za glasanje, kako bi ostvarili zajednički cilj – otvaranje glasačkog mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Obavještavamo da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo Poziv stucnjacima iz Bosne i Hercegovine u iseljeništvu u okviru kojeg je predviden prijenos znanja iz iseljeništva u BiH kroz kratkorocni angažman (do tri sedmice) ukupno pedeset strucnjaka i akademskih radnika iz svih oblasti u iseljeništvu u periodu od 2018. do 2020. godine. Prijavni obrazac i dokument Politika o saradnji sa iseljeništvom mogu se preuzeti na naprijed navedenim linkovima.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Americkim Državama obavještava da je Opcina Centar Sarajevo objavila Otvoreni javni medunarodni poziv za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije kompleksa olimpijskog stadiona „Asim Ferhatovic – Hase“ Koševo u Sarajevu.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Americkim Državama obavještava da je bosanskohercegovacka gradevinska kompanija "Hidrogradnja d.d. Sarajevo" objavila Otvoreni javni poziv za ucešce u planu reorganizacije kompanije.