Dobrodošli na zvanicnu stranicu Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu. Sve važne konzularne informacije, naše diplomatske, kulturne i aktivnosti vezane za javnu diplomatiju mogu se vidjeti na ovom mjestu.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Nj. E. Bojan Vujić je nakon predaje akreditivnog pisma predsjedniku Donaldu Trampu 16. septembra 2019. godine i zvanično stupio na dužnost ambasadora. Nakon prigodnog prijema službena predaja akreditiva je upriličena u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće predsjednika SAD-a. U kratkom razgovoru koji je uslijedio tokom predaje akreditiva u čast novoimenovanih ambasadora upriličen je svečani ručak u Blair House.

Dragi građani obavještavamo vas da je Ambasada Bosne i Hercegovine u Washington D.C. od dana 07.07.2020. godine ponovo otvorena za rad sa strankama ali uz obavezno zakazivanje termina.

Sve informacije koje se odnose na ulazak stranih drzavljana u Bosnu i Hercegovinu mogu se pronaci i pratiti na stranici Granične policije BiH.

Informacije o radu ugostiteljskih objekata i drugih gospodarskih subjekata, kao i aktualne mjere koje entitetski krizni stozeri donose u skladu sa epidemiloskom situacijom mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Srpske i stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

.

INFORMACIJA VEZANA ZA PUTOVANJE U SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

U cilju ograničavanja širenja SARS-CoV-2, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (CDC) je 12.01. o.g. donio uredbu kojom se, počevši od 26.01. 2021. godine, uvodi obavezan negativan test na koronavirus za sve osobe koje iz inozemstva u SAD dolaze zračnim putem. Negativan test ne smije biti stariji 3 dana od planiranog datuma putovanja u SAD. Više informacija je dostupno na ovom linku.

Još je na snazi zabrana ulaska u SAD svim osobama koje su 14 dana od datuma planiranog ulaska u SAD boravili ili tranzitirali kroz bilo koju od država potpisnica Schengenskog sporazuma, Kine i Irana. Odluka se ne odnosi na nosioce legalnog boravka u SAD, supružnike i djecu državljana SAD, rodtelje djece mlađe od 21 godinu koja su nosioci prava na legalan boravak u SAD, nosioce diplomatskih i službenih putnih isprava koji putuju u SAD sa vizama tipa A ili G, te posadu aviona i brodova koji putuju u SAD sa C, D ili C1/D vizama.