Ambasador BiH Sven Alkalaj posjetio ambasadora Turske u SAD

Ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Sven Alkalaj, posjetio je ambasadora Republike Turske Hasana Murata Mercana. U prijateljskom i srdačnom razgovoru, Alkalaj je izrazio uvjerenje za nastavak tradicionalno dobrih diplomatskih odnosa koji su važni za dalje unapređenje saradnje BiH sa Republikom Turskom. Konstatovali su da postoji obostrani interes za brže jačanje saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, turizma, saobraćaja i u drugim oblastima. Više informacija je dostupno na ovom linku.

Ambasador Alkalaj na obilježavanju 30 godina Programa državnog partnerstva u SAD

Ministri odbrana, načelnici štabova i ambasadori iz više od 90 država zajedno sa komandantima nacionalnih gardi svih saveznih američkih država, okupili su se u glavnom gradu SAD kako bi obilježili 30. godina od uspostave, izgradnje i uspješnog njegovanja međunarodnog povjerenja i saradnje kroz Program državnog partnerstva (SPP). Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović predvodio je delegaciju OS BiH na konferenciji koja je održana tim povodom u Washingtonu, od 17. do 18. jula 2023. godine. Više informacija je dostupno na ovom linku.

Sastanak Ambasadora BiH u SAD Svena Alkalaja i Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića, sa pomoćnikom državnog sekretara za energetske resurse u State Departmentu SAD-a, ambasadorom Geoffreyem Pyattom

Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD, Sven Alkalaj i Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, razgovarali su sa pomoćnikom državnog sekretara za energetske resurse u State Departmentu SAD-a, ambasadorom Geoffreyem Pyattom, o energetskim projektima u Bosni i Hercegovini. Više informacija je dostupno na ovom linku.

Ambasador BiH Sven Alkalaj primio izaslanstvo Nacionalne garde Marylanda

Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj primio je u petak, 14. jula 2023. godine, delegaciju Nacionalne garde Marylanda. Ove godine Nacionalna Garda Marylanda i Oružane snage Bosne i Hercegovine obilježavaju dvadeset godina partnerstva kroz Državni partnerski program (SPP) Ureda Nacionalne garde. Više informacija je dostupno na ovom linku.

Ambasador Bosne i Hercegovine predao akreditivna pisma predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država

Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj predao je 30. juna 2023. godine akreditivna pisma predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu, tokom prigodne ceremonije upriličene u Bijeloj kući. U kraćem razgovoru nakon predaje akreditiva, obostrano je potvrđeno da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski. Više informacija je dostupno na ovom linku.